Δομές & Ιδιότητες Υλικών Συσκευασίας
Ένα ευρύ φάσμα δομών και ιδιοτήτων χαρακτηρίζει τα υλικά συσκευασίας τροφίμων σαν μονοστρωματικά, πολυστρωματικά, και εξελασμένα πλαστικά φιλμ ή σκαφίδια όπως επίσης και φιλμ αλουμινίου ή χαρτιού.
1. Δομές των υλικών συσκευασίας τροφίμων:
- Μονοστρωματικά υλικά ((PP, PET, PVC, PS, BOPP, CPP, ΧΑΡΤΙ, ΦΥΛΛΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ).
- Πολυστρωματικά υλικά:
- Εξελασμένα φιλμ (PA/PE, PP/EVOH/PP, PE/EVOH/PS…..)
- Λαμιναρισμένα φιλμ (OPA/PE, PET/SiOx//PE, PET/BOPETmet/PE PET/AL/PE, PAPER//PE/EVOH/PE).
- Επιχρισμένα φιλμ: (BOPP, BOPET, BOPA) επιχρισμένα με SiOx, PVDC, επιχρισμένο χαρτί ή φύλλο Αλουμινίου.
- Μεταλιζέ φιλμ: (BOPPmet, BOPETmet).
2. Αντοχή στην θερμοκρασία για:
- Κατεψυγμένα τρόφιμα (βαθιά κατάψυξη μέχρι -40°C).
- Παστερίωση (μέχρι 100°C).
- Αποστείρωση (μέχρι 125°C).
- Ψήσιμο (μέχρι 220°C).
- Σε φούρνο μικροκυμάτων για ψήσιμο και ξαναζέσταμα του φαγητού.
3. Ειδική επεξεργασία της επιφάνειας:
- Μόνιμη συγκόλληση.
- Συγκόλληση με εύκολο άνοιγμα.
- Συγκόλληση με εύκολο άνοιγμα και επανασυγκόλληση.
- Αντιθαμβωτικό.
- Αντιστατικό.
- Φραγμός της υπεριώδους ακτινοβολίας.
4. Εκτύπωση & χρώματα:
- Εκτύπωση.
- Διαφάνεια.
- Χρώματα.
- Μεταλιζέ.
5. Ιδιότητες φραγμού OTR (Ρυθμός Διαπερατότητας Οξυγόνου):
- Πολύ χαμηλός φραγμός σε οξυγόνο (PP, PE) αλλά πολύ υψηλός φραγμός σε διαπερατότητα υγρασίας.
- Χαμηλός φραγμός (PET).
- Μεσαίος φραγμός (OPA, PA).
- Υψηλός φραγμός (συνήθως το εσωτερικό στρώμα είναι EVOH ή υλικό επιχρισμένο με SiOx, PVDC, ή φύλλο Αλουμινίου).
6. Μέθοδοι συσκευασίας:
- Συσκευασία σε κενό.
- Συσκευασία σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα.
- Συσκευασία σε ρυθμιζόμενη τροποποιημένη ατμόσφαιρα.
- Συσκευασία σε ασηπτικό περιβάλλον.